کد خبر : 39393
تاریخ انتشار : دوشنبه 12 شهریور 1403 - 16:00

میراث منحوس گرما برای عروس زاگرس

میراث منحوس گرما برای عروس زاگرس
جنگل‌های زاگرس یکی از مهم‌ترین اکوسیستم‌های کشور است که نقش مهمی در تامین اکسیژن، گیاهان دارویی و حفظ آب و تثبیت خاک دارند، با این وجود گرمای بی سابقه هوا در تابستان امسال و بی‌توجهی ساکنان و گردشگران سبب از میان رفتن وسعت قابل توجهی از جنگل‌ها شد.

به گزارش افق ایلام/ به نقل از پایگاه خبری چشم انداز ایلام؛ رشته‌کوه‌های زاگرس وسیع‌ترین و اصلی‌ترین رویشگاه گونه‌های مختلف بلوط در ایران هستند و اهمیت بسیار ویژه‌ای دارند؛ جنگل‌های بلوط منطقه زاگرس از منتهی‌الیه شمال غربی ایران از استان آذربایجان غربی آغاز شده است و در غرب استان‌های کرمانشاه، کردستان، ایلام، چهارمحال بختیاری، خوزستان و لرستان و در جنوب غرب ایران استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و فارس را طی می‌کند.

این رویشگاه ارزشمند که خانه گونه‌های مختلف پرندگان، حیوانات و درختان با ارزش کشور است، هر سال در معرض تهدیدات مختلفی قرار دارد؛ تغییرات آب و هوایی و خشکسالی‌های متعدد، آفات و بیماری‌ها، پروژه‌های ساختمانی، چَرای دام و تغییر کاربری اراضی از جمله دلایلی است که این منابع زیبا و ارزشمند را تهدید می‌کند و به تمام این تهدیدات آتش‌سوزی‌ها نیز اضافه می‌شود، بلایی که هر ساله به جان زاگرس زیبا می‌افتد و صد‌ها هکتار از این منابع با ارزش را در استان‌های زاگرس‌نشین از بین می‌برد.

ایلام از جمله استان‌های کشور به شمار می‌رود که به علت طبیعت چهار فصل و آب و هوای معتدل از پوشش گیاهی غنی برخوردار و از گستره دو میلیون هکتاری آن بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار را اراضی طبیعی تشکیل داده است.

جنگل‌های بلوط استان ایلام جزو قدیمی‌ترین و کهن‌ترین گونه‌های کشور محسوب می‌شود که به دلایل متعددی از جمله ریزگردها، عوامل انسانی، فرسایش و آلودگی در حال تخریب هستند، یکی از مهم‌ترین تهدیدات این جنگل‌های غنی و سرسبز آتش‌سوزی‌های متعدد است، به نحوی که طی پنج ماه نخست سال جاری ۸۰ فقره آتش‌سوزی در استان ایلام اتفاق افتاده که یکی از مهمترین دلایل آن افزایش بارندگی‌ها و پوشش مرتعی در استان بوده است.

کوهستانی و سخت گذر بودن مناطق مختلف استان ایلام باعث شده است خاموش کردن آتش دشوارتر شود و با هر وزش باد مراتع خاموش شده دوباره شعله‌ور شود و گستره بیشتری را درگیر حریق کند.

۶۶۷۴ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی ایلام در آتش سوخت

یاسم خان محمدیان، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار پابگاه خبری چشم انداز ایلام با بیان اینکه تعداد آتش‌سوزی‌های رخ داده تا تاریخ سی‌ویکم مرداد سال جاری ۸۰ فقره بوده است، تاکید کرد: از ۸۰ فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی استان ایلام، ۴ فقره عمدی بوده که پرونده‌های آن‌ها در مراجع قضائی در حال رسیدگی است.

وی اضافه کرد: تا پایان مرداد سال جاری، ۶۶۷۴ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی استان ایلام درگیر آتش‌سوزی شده که از این میزان ۵۱۱۳ هکتار جنگل و ۱۵۶۱ هکتار مرتع بوده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام با تاکید بر اینکه شهرستان ایلام با شش هکتار کمترین میزان آتش‌سوزی و شهرستان ایوان با ۱۹۸۸ هکتار بیشترین میزان آتش‌سوزی را داشته‌اند، اظهار کرد: در تمام آتش‌سوزی‌ها امکانات شهرستان‌ها دمنده و بیل بوده و برای پنج آتش‌سوزی نیز از بالگرد استفاده شده است.

خان‌محمدیان در مورد عوامل ایجاد آتش‌سوزی‌ها، عنوان کرد: از ۸۰ فقره آتش‌سوزی اتفاق افتاده، هفت آتش‌سوزی به علت رعد و برق رخ داده و چهار مورد آتش‌سوزی نیز عمدی بوده است، عامل ۶۹ مورد آتش‌سوزی نیز مشخص نیست.

وی ادامه داد: در تمام آتش‌سوزی‌های رخ داده منابع طبیعی استان ایلام با تمام توان برای خاموش کردن آتش پای کار بوده است و پنج نفر از نیرو‌های منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در جریان خاموش کردن آتش‌سوزی‌های رخ داده آسیب جدی دیدند، اما در هیچکدام از این موارد فوتی نداشتیم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام در مورد تعداد آتش‌سوزی‌های رخ داده در سال گذشته، تصریح کرد: سال گذشته پنج فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی داشتیم و ۷۱ هکتار از این عرصه‌ها درگیر حریق شد.

خان‌محمدیان یکی از دلایل افزایش آتش‌سوزی‌ها در سال جاری نسبت به سال گذشته را افزایش میزان بارندگی و افزایش نباتات مرتعی عنوان و افزود: اختلافات قبیله‌ای بر سر مراتع و اراضی عرفی و افزایش دما نسبت به سال گذشته در همین بازه زمانی از دیگر دلایل افزایش آتش‌سوزی‌ها در سال جاری است.

وی خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته شاهد خشکسالی‌های مکرر بودیم که باعث کم شدن پوشش مرتعی شد، از طرفی بسیاری از دامداران دام‌های خود را به استان‌های همجوار فروختند، اما در سال جاری به خاطر بارندگی‌های فراوان، مرتع‌ها دارای پوشش حداکثری بودند و تعداد دام‌ها نیز بیش از سال گذشته بود.

مدیرکل منابع طبیعی استان ایلام تاکید کرد: از هم‌استانی‌ها تقاضا داریم در عرصه‌های منابع طبیعی تا حد امکان از روشن کردن آتش پرهیز کنند، زیرا برخی افراد با حضور در دامان طبیعت آتش روشن می‌کنند با این وجود قبل از ترک طبیعت، آتش را خاموش نمی‌کنند و این سهل انگاری‌ها باعث بروز آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی می‌شود.

خان محمدیان از کشاورزان ایلامی خواست از آتش زدن پس‌چرای مزارع خودداری کنند، چراکه کنترل نشدن آتش مزارع موجب سرایت و گسترش آن به مراتع و عرصه‌های طبیعی می‌شود.

گزارش :پروین سجادی

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.